Satele ascunse ale Călatei - Tură de o zi

La 40 km de Cluj, departe de a fi o atracție turistică cunoscută, găsim zona etnografică a Călatei, foarte puțin explorată numai bine de descoperit pe două roți.

Această tură velo poate fi privită ca un tur al bisericilor fortificate, atât de neobișnuite pentru zona Clujului, sau ca o excursie etnografică care ne inițiază în arta prelucrării lemnului și a tradițiilor locale sau ca o foarte pitorească tură în natură întrucât vom fi încântați de priveliștile superbe pe care le oferă zona.

Ruta : Ardeova - Mănăstireni - Văleni - Călata - Sâncraiu - Domoșu - Horlacea - Nearșova - Izvorul Crișului - 47 km (29 mile)

O să începem să pedalăm pe un drum șerpuitor având în fața priveliști largi și superbe spre masivul Vlădeasa, care-i vor încânta pe pasionații de fotografie.

Iubitorii de arhitectură vor fi luați prin surprindere de bisericile medievale, fortificate din secolul 13, din satele majoritar ungurești - Mănăstireni, Văleni, Sâncraiu, Domoșu și Izvorul Crișului. Construite pe dealuri, în cele mai înalte puncte din sat, ele veghează împrejurimile cu turnurile lor albe și masive. O să fiți uimiți de decorațiunile interioare, mai ales de tavanele casetate cu panouri de lemn pictate manual.

În afară de bisericile vechi, frontoanele sculptate ale acoperișurilor caselor și mobilierul tradițional pictat o să vă dea idee despre identitatea și moștenirea culturală a zonei.

Ca să terminăm excursia în același ton de măreție ne vom întoarce la mașină printr-un platou de stejari seculari în timp ce munții Vlădeasa dispar în departare.

SUNT INCLUSE

  • ghidajul
  • biciclete complet echipate
  • transferul cu mașina
  • fructe, nuci, gustări și apă

NU SUNT INCLUSE

  • prânzul nu este inclus, dar la cerere se poate aranja

 

Plecare din Cluj

Transfer până în apropiere de Izvorul Crișului ~ 40 minute.

Potrivit pentru orice vreme. În caz de ploi abundente pot apărea mici modificări ale traseului.

70% asfalt - 30% pietriș sau off-road

6-8 h

1 pers - €85

2 pers - €75/pers.

3-6 pers. - €60/pers.

Rezervați-vă acest tur oricând între aprilie si octombrie.

Vă rugăm verificați calendarul nostru înainte de a face o rezervare.