DEALURILE TRANSILVANIEI

Unde viața încă se trăiește aproape de natură

TRANSILVANIA NEEXPLORATĂ

Vechi tradiții, mici ferme țărănești, o incredibilă biodiversitate, castele de poveste, munți sălbatici și multe altele vă așteaptă în Transilvania

LOCALIZARE

Transilvania se întinde în partea de nord-vest a României, închisă de arcul munțiilor Carpați. Numele aceste regiuni te duce cu gândul la vârfuri de munți semețe care străpung orizontul, păduri fără sfârșit și pâraie cristaline. Transilvania are o istorie bogată și timp de secole a fost casă pentru multe popoare, lucru reflectat și astăzi în marea ei diversitate etnica.

Transilvania e deluroasă, uneori foarte deluroasă! De acee orice tur presupune și câteva cățărări. Efortul va fi însă răsplătit de peisajele minunate și satele izolate în care viața se scurge în ritmul ei domol.

DIVERSITATEA IERBURILOR ȘI A FLORILOR

Pe timpul verii, fânețele și pășunile, cu multitudinea de flori sălbatice, creează un spectacol de culori încântător. Pajiștile abundă în specii de plante, multe dintre ele dispărute din Europa centrală. Pante domoale, paduri de fagi, stejari sau carpeni, covoare de flori multicolore, căpițe proaspăt cosite, albine muncitoare și fluturi jucăuși - toate acestea crează imaginea unui univers aproape intact. Nu e de mirare că mierea produsă aici are o aromă unică.

MEȘTEȘUGARI

Prelucrarea lemnului a fost dintodeauna practicată in Transilvania, astfel că a influențat mai departe dezvoltarea altor meșteșuguri locale. Dogarii, dulgherii și rotarii au apărut, alături de mulți alți meseriași care au folosit lemnul ca principala lor materie primă. Prelucrarea blănurilor și a pielii pentru hainele de iarnă, torsul și țesutul pentru cele de vară, erau alte ocupații obișnuite în trecut.

Deși procesul tehnologiei a făcut multe dintre aceste îndeletniciri inutile, mulți meșteri au rezistat schimbărilor. Ei sunt întodeauna fericiți de oaspeți, cărora le împărtășesc din secretul muncii lor, acesta fiind unul dintre lucrurile care îi determină să meargă mai departe.

BRÂNZA, SPECIALITATE LOCALĂ

Turme de oi și cirezi de vite pasc pe dealurile înverzite ale Transilvaniei. Laptele rezultat este de cea mai bună calitate, astfel că nu e de mirare că brânzeturile, prin excelență, fac parte din tradiția culinară a regiunii. Diversitatea și gustul deosebit sunt date de pășunatul la mari înălțimi și metodele specifice de preparare. Pe pășunile alpine din Mărginimea Sibiului se produc de sute de ani telemea, brânză de burduf, brânză frământată, lapte acru sau urdă. În calătoriile voastre nu ratați o vizită la o stână. Veți avea ocazia să gustați și să vedeți pe viu cum se produce brânza atât de vestită.

Fauna

Fauna Transilvanie este la fel de bogată precum flora; o mare parte din mamifere, păsăr, reptile și insecte sunt specii protejate atât pe plan național cât și internațional. Aici puteți întâlni vulpi, lupi, ursul brun, porci mistreți, cerbul carpatin sau râsul. Pădurile răsună de trilurile păsărilor iar prin pășuni mișună nenumărate insecte.

AGRICULTURA TRADITIONALĂ

Datorită peisajului farte deluros, agricultura mecanizată nu a devenit niciodată predominantă in Transilvania. Agricultura la scară mică este încă răspândită aici, fiecare familie obținăndu-și o mare parte din cele necesare din bucata de pământ pe care o lucrează. Căruțe trase de cai, cositul ierbii, porumb sau cartofi cultivați manual sunt lucruri comune aici.

MUNȚI SĂLBATICI

O mare parte din Transilvania este acoperită de munți, cei mai importanți fiind munții Făgărași, Apuseni, Rodnei si Cindrel. Vă puteți bucura de poteci abrupte, lacuri glaciare, râuri cristaline populate cu păstrăvi, păduri cu vulpi, căprioare, cerbi, urși, jderi, sau feline ca râsul și pisica sălbatică. Pășunile montane întinse, pădurile bogate pâraile de apă au dus la apariția a numeroase turme de oi. Astfel, o tură cu bicicleta sau o drumeție prin munți este atât o oportunitate de a descoperi peisaje încântătoare cât și bună șansă de a cunoaște un stil de viață ancestral, atât de bine păstrat aici.

BISERICILE FORTIFICATE SĂSEȘTI

Timp de șase secole, parte de sud și cea centrală a Transilvaniei au fost locuite de sași. Zeci de biserici fortificate sunt răspândite  prin satele din jurul Sibiului si Sighișoarei. Nu exista două biserici identice, astfel că fiecare reprezintă un simbol pentru comunitate. Arhitectura și așezarea satelor tradiționale săsești crează aura medievală atăt de specifică aceste regiuni.

Birdwatching

Diversitatea florei, a insectelor și a plantelor vin întodeauna împreună, acestea fiind interdependente. Dacă esti pasionat de păsări, Transilvania este locul potrivit pentru tine. Specii de păsări de mult dispărute din alte părți ale Europei pot fi găsite aici, iar pădurile seculare și zonele cu lacuri sunt cele mai potrivite locuri pentru asta.

DIVERSITATEA ETNICĂ

Români, unguri, sași și țigani au locuit în pace timp de secole în aceste locuri iar acest lucru se poate observa la tot pasul. Fie că vorbim de biserici fortificate săsești, oieritul specific românilor, lucrul în cupru practicat de țigani sau în lemn de catre unguri, fiecare etnie are ceva specific și adaugă pete de culoare acestor locuri.